The Quick Math questions range from the basic school level to that of various competitive exams and career-building entrance tests. The below-mentioned Quick Math questions are curated in such a manner that would help you analyse your preparation for this section and will also help you to boost your performance. Solve these Quick Math MCQ Quiz, read this article, check out their solutions with explanations, learn some tricks and master this section.

Option 2 : 124

**Given:**

10 × 20 × 30 × ... × 1000

**Concept used:**

Take 10 as common from each term.

Number of trailing zeroes in n! = Divide n by 5 and add all the quotients till it reaches less than 5.

**Calculations:**

10 × 20 × 30 × ... × 1000

⇒ (10 × 1) × (10 × 2) × (10 × 3) × (10 × 4) ..........× (10 × 100)

⇒ 10^{100} × (1 × 2 × 3 × ... × 100)

⇒ 10^{100} × (100!)

Number of zeroes = 100 + {(100)/5 + (20)/5}

⇒ 100 + 20 + 4

⇒ 124

**∴ The number of trailing zeroes in 10 × 20 × 30 × ... × 1000 is 124.**

Option 2 : Tuesday

Christmas falls on December 25^{th} of every year.

Since 2012 is a leap year, there are 366 days between December 25^{th} of 2011 and December 25^{th} of 2012.

When 366 is divided by 7, the remainder is, ie., 2 more day after Sunday.

So if December 25^{th} of 2011 was on Sunday, December 25^{th} of 2012 will be on Tuesday.

Option 2 : 1

(a + b)(a − b) = a^{2} – b^{2}

**Calculation:**

In the product 9547 × 9545 we find that the difference between 9547 & 9545 is 2.

So after 9545 and before 9547, there is one integer 9546.

So we can write 9547 = 9546 + 1 and 9545 = 9546 – 1.

So, 9547 × 9545 = (9546 + 1)(9546 – 1) = 9546^{2 }– 1^{2}.

∴ It is clearly found that if 1 is added to the product of 9547×9545 the result will be a perfect square.

∴ If we add 1 to 9547 × 9545, sum will become perfect square

Option 4 : 400%

**Given:**

Let the number be x.

Correct value = x/2

Resultant number = 2 × x

**Calculations:**

According to Question,

Required percentage = Resultant number/Correct value × 100

⇒ Required percentage = [(2x)/(x/2)] × 100

⇒ Required percentage = 400%

Option 4 : 25

**Given:**

Total number of students = 100

Students passed in Mathematics = 50

Students passed in English = 70

Students failed in both subjects = 5

**Concept used:**

The number of students who passed in both subjects is found by finding the difference between the number of students required for no overlap and the given total.

**Calculation:**

Students who passed in both the subjects = 70 + 50 – (100 – 5)

⇒ 120 – 95 = 25

**∴ The students who passed in both subjects is 25.**

__Alternate Method__

Total number of students = 100

Number of students failed in both subject = 5

⇒ Number of students passed in any one or both subject = (100 - 5) = 95

Students passed in Mathematics = 50

⇒ Students failed in Mathematics but passed in English = (95 - 50) = 45

Students passed in English = 70

⇒ Students failed in English but passed in Mathematics = (95 - 70) = 25

Number of students passed in both subjects = (95 - 45 - 25) = 25

∴ The** number of** students who passed in both subjects is 25.

Option 2 : 90

**Concept:**

To find the square root of any number, factorize it.

**Calculation:**

4050 = 2 × 3 × 3 × 3 × 3 × 5 × 5

If we multiply by 2 in 4050

⇒ 4050 × 2 = 8100

Now, √8100 = √(2 × 2 × 3 × 3 × 3 × 3 × 5 × 5)

⇒ √8100 = 2 × 3 × 3 × 5 = 90

∴ Multiply 4050 by 2 to get 8100 of which square root is 90.

Option 4 : 9720

**Concept used:**

Find the L.C.M of a given number and divide the greatest number of four-digit and multiply with the number and quotient which we get.

**Calculation:**

L.C.M of 12, 15, 20 and 54 = 540

The greatest number of four-digit = 9999

Dividing 9999 by 540 then, our quotient is 18

The greatest number of four digit which is exactly divisible by 12, 15, 20 and 54 = 540 × 18 = 9720

**∴ The required number is 9720**

Option 3 : 3/8 cup

**Given:**

1 tablespoon is equivalent to 1/16 cup

**Calculation:**

One fruit salad recipe requires sugar = 1/2 cup

Another recipe for the same fruit salad requires sugar = 2 tablespoons = 2 × (1/16) = 1/8 cup

More sugar required by the first recipe = 1/2 - 1/8 = 3/8 cup

**∴ The amount of more sugar required by the first recipe is 3/8 cup**

Option 2 : 100

**Given:**

Sum of three consecutive multiples of 5 is 285

**Calculation:**

Three consecutive numbers are x, x + 1 and x + 2

So, Three consecutive multiples of 5 are 5x, 5(x + 1) and 5(x + 2)

The sum of three consecutive multiple of 5 is 285

∴ 5x + 5x + 5 + 5x + 10 = 285

⇒ 15x = 270

⇒ x = 18

Now, largest number = 5(x + 2) = 5 × 20 = 100

Option 2 : Three prime factors

**Concept used:**

A prime number is a number that has two factors, 1 and the number itself.

**Calculation:**

494 = 2 × 13 × 19

2, 13, 19 is a prime number.

**∴ 494 has three prime factors. **

__Key Points__

**Prime number: **a number that can be divided exactly only by itself and 1, for example, 3, 19 and 31

Option 3 : 133

**Given:**

776 + 777 + 778

**Calculation:**

⇒ 7^{76}(1 + 7^{1}+ 7^{2})

⇒ 7^{76} × (1 + 7 + 49)

⇒ 7^{76} × 57

⇒ 775 × 7 × 57

⇒ 7^{75} × 399

⇒ 775 × 3 × 133

So the given expression is divisible by 133

**∴ The correct option is 133.**

Option 1 : 192

Given:

A number, when multiplied by 3/4, gets reduced by 48

Calculation:

Let the number be x

⇒ (3/4) × x = x - 48

⇒ x - (3/4) × x = 48

⇒ x/4 = 48

⇒ x = 48 × 4

⇒ x = 192

∴ The number is 192

Option 3 : 5

**Given:**

\(\sqrt {\frac{{0.13~+~0.17~+~0.23}}{{0.0052~+~0.0068~+~0.0092}}} \)

**Calculation:**

\(\sqrt {\frac{{0.13~+~0.17~+~0.23}}{{0.0052~+~0.0068~+~0.0092}}} \)

⇒ \(\sqrt {\frac{{\left( {0.13~+~0.17~+~0.23} \right)}}{{0.04\left( {0.13~+~0.17~+~0.23} \right)}}} \)

⇒ \(\sqrt {\frac{1}{{0.04}}} \)

⇒ 1/(0.2)

⇒ 10/2

⇒ 5

**∴ The value of \(\sqrt {\frac{{0.13~+~0.17~+~0.23}}{{0.0052~+~0.0068~+~0.0092}}} \) is 5.**

The price of 12 kg of sugar is equal to that of 6 kg of rice. The price of 10 kg of sugar and 8 kg of rice is Rs. 1040. Find the price of 1 kg of sugar.

Option 2 : Rs. 40

Let price of 1 kg sugar and 1 kg rice be Rs. x and Rs. y respectively,

According to the question

12x = 6y

⇒ 2x = y ---- (1)

Also, 10x + 8y = 1040

⇒ 10x + 8 × 2x = 1040

⇒ 10x + 16x = 1040

⇒ 26x = 1040

⇒ x = 1040/26

⇒ x = Rs. 40

∴ Price of 1 kg sugar is Rs. 40.

Option 4 : Rs. 37.50

**Given:**

Cost of 1 dozen apple = Rs. 18

**Concept used:**

1 dozen = 12 units

**Calculations:**

Cost of 12 apples = 18

Cost of an apple = 18/12

Cost of 25 apples = (18/12) × 25 = 37.50

**∴ The cost of 25 apples is Rs. 37.50 **

Option 3 : 0.5

**Calculation:**

Let the number be x

According to question,

⇒ 2x + 5 = 6

⇒ 2x = 1

⇒ x = 0.5

**∴ The number is 0.5**

Option 1 : 637 gm

**Given:**

1 litre of pure ghee = 910 grams

**Concept:**

1 litre = 1000 millilitres

**Calculation:**

1 litre of pure ghee = 910 grams

1000 millilitre of pure ghee = 910 grams

1 millilitre of pure ghee = 910/1000 grams

700 millilitres of pure ghee = (910/1000) × 700 = 637 grams

**∴ The weight of 700 millilitres ghee will be 637 grams.**

Option 3 : 98

To calculate the smallest number which must be subtracted from a number to make it a perfect square, then we must look for perfect square less than the given number and subtract from it.

**Calculation**:

perfect square less than 8934 is (94)^{2} = 8836

⇒ required smallest number = 8934 - 8836 = 98

∴ required smallest number which must be subtracted from 8934 to make it perfect square = 98

Option 1 : 16

**Given:**

There are three consecutive even number and the sum of the first two is 14 more than the third one

**Calculation:**

The three consecutive even number are (x + 2), (x + 4) and (x + 6)

According to the question

The sum of the first two terms is 14 more than the third

∴ (x + 2) + (x + 4) = (x + 6) + 14

⇒ x = 14

So, the numbers are 16, 18, and 20 where 16 is the smallest number

Option 1 : 48

**Given:**

A number when divided by 3 gets reduced by 32

**Calculation:**

Let the number be x

⇒ x/3 = x – 32

⇒ x = 3x – 96

⇒ -2x = -96

⇒ x = 48

**∴ The number is 48**